Verighetele în bugetul nunții

Suntem dispuși să cheltuim zeci de mii de euro pe mâncare și băutură, DJ și lăutari. Totuși, ne zgârcim la cel mai important simbol al iubirii pe care ne-o purtăm: verighetele.

 

Suntem în plin sezon de oficiere a căsătoriilor. Verighetele sunt, poate, singurele accesoriile fără de care un astfel de eveniment nu are loc. Te poți lipsi de surplus de flori, poți organiza o petrecere mai restrânsă, poți renunța la fântâna de ciocolată din timpul petrecerii, însă nu te poți lipsi de verighete. 

Imaginea pe care o am despre căsătorii nu este una din care să țes o poveste. Nu cunosc importanța nunții și a petrecerii care însoțea în trecut acest eveniment. În trecutul mai îndepărtat voiam să zic, nu în cel pe care îl pot rememora singur și în care nunta a devenit un business. Trecutul în care sărbătoarea unui astfel de moment era împărtășită cu părinții, frații și câțiva prieteni. Îmi lipsesc informațiile despre vremurile în care nunta era un moment intim și mai cerebral, fapt pentru care judec lucrurile după ipocrizia din textele invitațiilor din zilele noastre. 

Cum am ajuns aici?

Condițiile socio-economice, lipsa unei culturi a bunului gust, anestezierea simțului ridicolului, goana după mai mult și un extraordinar simț de turmă, au împins tinerii românii, în ultimele zeci de ani, într-o afacere numită ziua nunții. Am renunțat la sobrietate și am ridicat la rangul de industrie evenimentul căsătoriei. 

Consternarea cu care scriu aceste rânduri se datorează unui recent articol care mi-a trecut prin mâini, articol al unei firme organizatoare de nunți. Pe site-ul firmei, un calculator efectua automat raportul de cheltuieli și venituri al nunții în funcție de numărul de invitați, de nași și de tipul nunții pe care ți-o dorești. Variantele disponibile erau: nuntă cu buget restrâns, nuntă obișnuită sau nuntă de lux. De fapt, nu era ca și cum aș fi conștientizat latura nercantilă a evenimentului. M-au frapat de fapt cifrele vehiculate acolo și raportul dintre sumele plătite și utilitatea serviciilor achiziționate.

Verighetele în bugetul nunții

Utilizănd calculatorul de pe site-ul wedding plannerului, am aflat că într-o nuntă obișnuită ținuta miresei, incluzând aici coafor, machiaje, probe, alea, alea costă undeva la 2.000 de euro. Durata de utilizare a acesto servicii: o singură dată. Ținuta mirelui: 1.800 de euro. Durata de utilizare: o singură dată. Servicii foto și video: 1.500 de euro. Petrecerea cu fântână de ciocolată, cu nenumărate feluri de mâncare, masă de fructe, masă de dulciuri, programe artistice și alte scamatorii pentru a amuza armate de rude, colegi și semi necunoscuți: câteva zeci de mii de euro. Durata de utilizare: o singură dată. Verighete: 400 de euro. Durata de utilizare: cu noroc, chiar și 75 de ani. Sesizați discrepanța? Cheltuim cea mai mică valoare din bugetul de cheltuieli  al nunții pentru obiectul cu cea mai îndelungată utilizare în timp. Cât de iresponsabil să fii cu propii tăi bani pentru a cheltui pe verighete de vreo trei ori mai puțin decât dai pe serviciile foto? Totuși, verighetele cele pe care le vei purta zi de zi pentru tot restul vieții.

Crezi că o să vadă cineva că astea-s de 14 karate cu zirconii?

Verighetele în bugetul nunții
Îndrăgostiți purtând verighete într-o campanie Tiffany’s.

Așa se face că suntem dispuși să cheltuim zeci de mii de euro pe mâncare și băutură. Și, clumea, ne zgârcim când vine vorba despre cel mai important simbol al iubirii pe care ne-o purtăm. În 400 de euro poți să îți achiziționezi cel mult o pereche de verighete din aur de 14 karate de la un magazin care pune pe piață bijuterii de masă aduse din Turcia. Mai bine așa, de diferență o să mai luăm niște Jagger, crezi că o să vadă cineva că astea-s de 14 karate cu zirconii?

Într-o interpretare a simbolurilor, pentru că tot vorbeam despre ele ceva mai devreme, lucrul acesta spune multe despre voi –  că preferați plăcerile de scurtă durată, în locul celor care durează o viață întreagă. 

Verighetele sunt cele mai purtate bijuterii. Sunt cele mai intime accesorii. Sunt pe degetul vostru în fiecare clipă a vieții voastre. Ajung să devină o prelungire a ființei voastre. Nu le tratați cu indiferență. Nu vă alegeți modelele în funcție de tranduri. Nu alegeți aliaje proaste, căci riscați să vă pricopsiți cu verighete casante ori care își schimbă culoarea. În plus, se vor zgâria cu ușurință ori care se vor oxida prea puternic. Informați-vă corect și alegeți ce este mai bun. 

Fotografii: stylemepretty.com  și tiffany.com

 

 

 

 

Pentru a propune o temă de discuții ori pentru a afla mai multe despre verighete, lasă-ne un mesaj.

 

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *