Safirul padparadscha

Safirul padparadscha. Aflăm că safirul nu doar că vine în multitudine de culori, dar iată-l acum primind și un nume greu de pronunțat.

Într-o definiție deloc pretențioasă, safirul este numit ca fiind piatră prețioasă de culoare albastră, cu cât mai apropiat de culoarea cernelii cu atât mai apreciat. Aceasta este de altfel și culoarea pe care o asociem de fiecare dată acestei pietre. Cu toate acestea, safirul este frecvent întâlnit într-o sumedenie de alte culori și nuanțe – incolor, oranj, cognac, violet sau verde. Probabil, datorită popularității.

V-aș spune că face parte din familia corindonului, dar asta ar face lucrurile prea pretențioase. Păstrând simplitatea termenilor, trebuie să știm că rubinul și safirul sunt parte a aceleiași familii, roșul, culoarea rubinului, fiind singura care nu îi este atribuită safirului. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Până aici.

Zilele acestea am aflat din presă că Prințesa Eugenie, a doua fiică a lui Andrew și a Sarah-ei, Ducesă de York, a fost cerută în căsătorie cu un inel cu safir padparadscha. Și aici lucrurile se complică. Safirul, nu doar că vine în multitudine de culori, dar iată-l acum primind și un nume greu de pronunțat.

 

 

Dar ce este cu acest safir,  safirul padparadscha?

Ce trebuie să știm despre acest safir, acum că se vorbește public despre el. În primul rând, trebuie să reținem că nu este o piatră nouă. Așa cum este tanzanitul spre exemplu, safirul padparadscha este exploatat de peste 2.000 de ani.

Cea mai comună definiție ne spune că își trage denumirea dintr-un dialect singalez, vorbit pe teritoriul Sri Lankăi de azi. Conform acestuia, padparadscha înseamnă ”floare de lotus”. Într-adevăr aceasta este etimologia cuvântului „padma ranga” (padma = lotus; ranga = color).

Nu doar că este una dintre cele mai rare pietre din lume, dar are și o denumire extrem de controversată. Pornind de la culoarea sa și de la locul descoperirii sale, în Sri Lanka, Robert Crowningshield susținea într-un articol GIA din anul 1983 că denumirea padparadscha ar trebui limitată strict la nuanța generată de combinația de roz și oranj, așa cum, în mod tradițional acestea au fost catalogate până atunci, și limitând-o strict la pietrele provenite din acest colț de lume.

Safirul padparadscha în variate nuanțe.
Safirul padparadscha în variate nuanțe.

Dar pentru că nuanțe similare de safir au fost extrase și din Vietnam ori din Madagascar, membrii Laboratory Manual Harmonisation Committee (LMHC) consemnau în anul 2013 faptul că denumirea padparadscha poate fi extinsă pentru orice fel de safir care se încadrează în nuanțele de roz și oraj. Cu o condiție: atâta timp cât culoarea pietrei nu este este modificată prin iradiere sau vopsire indiferent de locul din care este extras.

 

Safirul padparadscha este la fel dedur precum sunt toate safirele?

Așadar, padparadscha, oxid de aluminiu, în tonuri care îl aseamănă cu nuanța cărnii de somon. Sau, ca să ne păstrăm în sfera definițiilor care se găsesc la tot pasul, cea a culorii florii de lotus. Este o piatră care în condițiile optime oferite de mărime și intensitatea nuanței este mai scumpă decât cele mai apreciate safire albastre. Este o piatră extrem de dură. Este situată pe scara durității imediat după diamant, iar asta o face numai potrivită pentru a fi montată în inele de logodnă.

Safirul padparadscha într-un colier David Morris.
Safirul padparadscha într-un colier David Morris.

 

 

 

 

Pornind de aici, imaginația și romantismul pot construi imaginea unei pietre idilice. Și asta chiar pe bună dreptate.

 

 

Să revenim acum la inelul care a generat acest scurt articol explicativ, cel primit de Prințesa Eugenie. Trebuie să spunem că este o lucrare construită în jurul unui  safir padparadscha, înconjurat de diamante montate în aur. Inelul are aceeași formă cu cel purtat de către Sarah, Ducesa de York, mama lui Eugenie. Există o singură (mare) diferență: respectiva bijuterie are un rubin ca piatră centrală.

Safirul padparadscha într-o bijuterie de colecție.

 

 

Din cunoștințele mele, pe piața bijuteriilor din România nu se găsește vreo bijuterie care să conțină această piatră rară. Așa că, vă voi prezenta unul dintre cele mai fascinante inele cu safir padparadscha – este de altfel și unul dintre cele mai scumpe inele de logodnă cu un astfel de safir, peste 1 milion de euro -, o creație David Morris prezentată în cadrul Paris Couture 2016.

 

 

 

Sursa fotografiilor: Douxjoailler, Hello Magazine, The Natrual Sapphire Company.

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.