Lumea bijuteriilor – schimbări sub presiunea COVID-19

Bijuteriile nu sunt un bun de primă necesitate. La fel ca în cazul crizei economice de la sfârșitul anilor 2000, este unul dintre primele sectoare economice afectate. Efectele se simt deja în piețele din lumea întreagă, în toate ramurile acestui sector. Este afectat rând pe rând întreg lanțul de producție, de la extracție și până la retail.

 

Că lumea noastră de mâine nu va mai fi aceeași cu cea de ieri este o certitudine. Dar până la ziua de mâine, cea de azi ne îngrijorează și cel mai mult. Lumea bijuteriilor resimte deja, din plin, efectele crizei provocate de COVID-19. Vânzările de podoabe din metale prețioase au scăzut masiv în ultimele săptămâni. Îngrijorările globale se reflectă chiar și în activitatea micilor ateliere din orășele în care viața pare să se scurgă impasibilă la fluctuațiile globale.

În plan macro, prețul materiei prime, al metalelor prețioase, a cunoscut creșteri spectaculoase. Aurul și paladiul au atins niveluri record, cererea de diamante brute și șlefuite a scăzut masiv. Îngrijorarea dar și problemele de cashflow au condus spre ceea ce pare cea mai severă contracție a pieței de metalelor prețioase de la criza din 2008 încoace.

Tranzacțiile cu diamante din Antwerp și Ramat Gan au scăzut semnificativ. Rapaport anunță că exportul Belgiei a scăzut cu 55% în luna februarie. În acest timp Israelul a înregistrat scăderi de peste 73%. De altfel, Israelul a schimbat temporar politicile de aplicare a taxelor aferente tranzacțiilor cu diamante. Noile reglementări se aplică între țările puternic afectate de Coronavirus.

Ce s-a schimbat în lumea bijuteriilor? Unde se situează România?

Agenda târgurilor de bijuterii, cele care asigurau fluxul de mărfuri la nivel global, au fost reprogramate sau anulate:

Baselworld 2020 a fost reprogramat pentru intervalul 28 ianuarie – 2 februarie 2021.
Instanbul Jewelry Show a fost amânat pentru intervalul 19 iunie – 21 iunie 2020.
Oroarezzo și-a schimbat datele de organizare pentru 19 iunie – 22 iunie 2020.
Hong Kong International Jewellery Show a fost mutat în perioada 18 mai – 21 mai 2020.

În țara noastră situația abia acum începe să se înrăutățească. Dacă pentru mulți operatori luna februarie a cunoscut scăderi moderate față de perioada similară a anului trecut, în prima parte a lunii martie lucrurile s-au agravat. Creșterea prețului materiilor prime a impus majorări de preț în rândurile tuturor operatorilor, producători sau retaileri. Asta s-a răsfrâns asupra numărului de vânzări înregistrare. Iar după apariția primelor cazuri de îmbolnăviri din România, magazinele de bijuterii, în special cele din centrele comerciale, au fost practic pustii.

Acționând pe o piață care, de multe ori operează la limita legalității, temerile multor operatori de bună credință sunt că vom asista în perioada următoare la escaladarea evaziunii în acest domeniu și așa evazionat peste măsură. Iar asta le va afecta și mai mult afacerile. Așa se face că cei care operează legal au început să ia deja în calcul măsuri care vizează reducerea orarelor de funcționare a magazinelor stradale prin disponibilizări de personal, scăderea stocurilor de marfă, suspendarea sistemelor de bonificații ale angajaților și chiar înghețarea salariilor.

În acest sens, mesajul bijutierilor cu care am stat de vorbă în această perioadă, către consumatori, este de a se orienta către producătorii autohtoni de bijuterii dacă au în plan achiziția unei bijuterii. Alegând produse fabricate în România, în detrimentul celor de afară, vom contribui la supraviețuirea acestui domeniu.

Urmărim pe mai departe evoluția lucrurilor în lumea bijuteriilor.

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.