Lars von Trier – Melancholia: Diamantul

Lars von Trier, creatorul filmului Melancholia, adaugă un nou C celor 4C utilizați în clasificarea diamantelor: creativitatea.

Îmi doresc să îmbogățesc fiecare din filmele mele cu un monument – un monument realizat în diamante. Indestructibile. Sau, ca să mă exprim altfel, să adaug cu ”C” la cei deja existenți în sistemul universal de evaluare a diamantelor, Culoare, Tăietură (din engl. Cut), Claritate și Carat, să adaug un nou ”C” numit Creativitate.

 

 

Legendarul regizor Lars Von Trier are o pasiune pentru diamante, nu doar pentru filme. Dorește să creeze câte un diamant care să reprezinte fiecare din filmele sale. Pentru acest proiect a lucrat cu Mike Akiki de la Antwerp Cut, iar primul dintre filmele care au fost transpuse într-un diamant este Melancholia, din 2011. Rezultatul colaborării celor doi îl reprezintă un diamant geamăn, expus la M HKA, Muzeul de Artă Contemporană din Antwerp.

 

 

 

 

Înainte de ajunge să vadă diamantul, format din două diamante unite de natură acum câteva milioane de ani, vizitatorii muzeului au parte de o experiență VR în care pătrund în interiorul diamantului până la nivel molecular, explorând un diamant așa cum nimeni nu a mai prezentat o astfel de nestemată.

 

 

Monumentul Melancholia își dorește să surprindă secvența în care meteoritul care poartă acest nume lovește pământul. Este o secvență memorabiliă, iar cele două diamante presate unul într-altul, având o parte șlefuită și alta brută chiar reușesc să surprindă coleziunea.

 

Sursa foto:

https://antwerpart.be/agenda/lars-von-trier-melancholia-the-diamond

https://www.nytimes.com/2019/02/11/arts/design/lars-von-trier-diamond-melancholia.html

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *