Inelul Papei Francisc

Profit de vizita capului Bisericii Catolice în România pentru a pune în lumină o altă valență a bijuteriilor, aceea de simbol. Simbol al puterii papale în general, și de simbol al omului aflat în slujba lui Dumnezeu în cazul de față. Vom vorbi despre inelul Papei Francisc. 

Inelul Papei Francisc
Inelul Papei Francisc

 

Inelul Pescarului, așa cum este denumit inelul purtat de către fiecare conducător al Bisericii Catolice, îl reprezintă pe Sfântul Petru, pecar la origini. Se atestă astfel, continuitatea misiunii începute de către acesta la îndrumarea lui Iisus Cristos. Fiecare papă primește un astfel de inel în momentul întronizării. Conform tradiției, inelul este spart în momentul încheierii pontificatului. Ce-i drept, tradiția nu a mai fost respectată în cazul ultimilor papi, aceste bijuterii ajungând să fie expuse publicului în muzee. 

În trecut, inelul era utilizat ca sigiliu pentru corespondența oficială a papei. Astăzi, reprezintă doar un statut, simbolul puterii papale și a misiunii sale apostolice. 

Dar acum să vorbim despre inelul Papei Francisc

Dacă inelul Papei Benedict a fost confecționat din peste 35 de grame de aur, Papa Francisc a optat pentru argint placat cu aur. Bijuteria a fost realizată de artistul italian Enrico Manfrini. Inelul îl reprezintă pe Sfântul Petru, ţinând în mâini cheile regatului Domnului. Modelul inelului nu este însă unul nou. Inițial, acest model a fost propus papei Paul al VI-lea, într-una dintre cele trei – patru variante de modele din care sfinții părinți îl vor alege pe cel mai reprezentativ. 

Enrico Manfrini, nu a mai apucat ziua în care să își vadă creația pe mâna Papei Francisc. Enrico Manfrini a încetat din viață în anul 2004, la vârsta de 87 de ani. 

Simbolul omului aflat în slujba Domnului

În cadrul unei apariții publice la începutul acestui an, Papa Francisc și-a retras mâna în momentul în care un pelerin a încercat să îi sărute inelul. Incidentul a stârnit rumoare în lumea întreagă. Explicațiile oferite apoi de către sfântul părinte confirmă, încă o dată, caracterul său extraordinar. Răstoarnă astfel încă una din cutumele predecesorilor săi. Papa Francisc este de părere că gestul sărutului inelului este unul de supunere. Iar acest lucru nu i se pare firesc. El a afirmat că poartă bijuteria ca pe un simbol al unui om aflat în slujba Domnului, și nu ca pe un semn în fața autorității celorlalți. 

Adevăratul inel al Papei Francisc

Inelul Papei Francisc
Inelul Papei Francisc

 

 

În pofida simbolisticii importante a inelului papal, sfântul părinte este văzut foarte rar purtând acest inel. De altfel, bijuteria este destul de grea și extrem de incomodă la purtat. În schimb, cel mai adesea îl vom vedea pe Papa Francisc purtând un inel din argint, cu o cruce simplă în relief. Este o bijuterie de suflet pe care o poartă de pe vremea în care era episcop de Buenos Aires. 

 

 

 

 

 

Surse foto: nj.com, t2conline.com 

Cum ați trăit vizita Papei Francisc în România. Așteptăm gândurile voastre aici.

 

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *