Diamante naturale vs diamante de laborator

Ați opta pentru un diamant eco friendly, creat în laborator,  în detrimentul unuia extras din mină?

Industria minieră furnizoare de diamante naturale nu și-a arătat până mai ieri, azi, dezaprobarea față de competiția pe care recent intrații în piață, producătorii de diamante de laborator, au început să le-o facă. Nici nu aveau de ce, la drept vorbind. Aveau toate argumentele să nu se deranjeze de apariția acestei inovații tehnologice. Diamantele noastre sunt cele formate de natură, au o poveste de sute de milioane de ani, vin din inima pământului și fascinează istoria omenirii de mii de ani. Argumentele sunt imbatabile. Cine ar putea combate așa ceva?

Diamantul natural brut Cullinan's Dream
Diamantul Cullinan’s Dream descoperit în mina Petra’s Cullinan, în Africa de Sud, în Iunie 2014.

Și iată că totuși s-au găsit unii. Diamantele sintetice se produc de câteva zeci de ani. Însă cu costuri foarte mari și o calitate care le permitea utilizarea doar în industrie. Avântul tehnologic al ultimilor douăzeci de ani s-a aplecat și asupra acestui domeniu. Astfel, la în ultimii ani s-a ajuns la performața de a produce diamante în laborator la calitate gemă, având aceeași compoziție precum cele extrase din pământ, fapt care le face capabile să concureze calitativ cu diamantele naturale. De la o cotă de piață de sub 1% în anii care au urmat debutului pe piață, diamantele de laborator au ajuns astăzi la peste 2% din piața totală a diamantelor. Predicțiile arată că până în 2030 acestea vor ajunge până la aproape 30%. Nu este lucru puțin.

Argumentele producătorilor de diamante create în laborator.

Dar haideți să vedem care sunt argumentele pe care principalii producători de astfel de diamante, Ada Diamonds sau Diamonds Foundry, le invocă în promovarea diamantelor pe care le produc. Sunt prietenoase cu mediul încojurător. Conform unui studiu citat de producătorii de diamante naturale de laborator, în realizarea acestor pietre sunt utilizate cu 99% mai puține emisii de carbon în atmosferă. Apoi, mai spune studiul, este utilizată cu 85% mai puțină apă decât în exploatarea minieră și cu 53% mai puțină energie consumată. Sunt și argumente care țin de etică, apărarea drepturilor omului și finanțarea conflictelor, considerente extrem de serioase. Diamantele de laborator provin 100% din din zone fără conflict și nu susțin astfel de mișcări, în realizarea lor nu sunt implicați copii, iar drepturile muncitorilor sunt respectate. Sună atractiv, nu-i așa?

Diamante realizate în laborator.
Diamante realizate în laborator.

Și, urmărind cum popularitatea acestor diamante crește neașteptat de mult, asta și datorită prețurilor sensibil mai mici, dar mai ales datorită lipsei de informare a clienților ori a marketingului adesea înșelător, producătorii de diamante prin exploatare minieră au trecut la atac. De Beers, Rio Tinto și rușii de la Alrosa au fondat DPA (Diamond Producers Association), organizație care luptă pentru contracararea efectelor producerii diamantelor în laborator.

 

Clarificările autorităților legate de utilizarea cuvântului diamant.

Prima lor mare victorie o reprezintă directiva emisă de US Federal Trade Commission care stabilește că termenul ”diamant” utilizat individual poate fi folosit doar pentru a desemna diamantele naturale, iar pentru diamantele sintetice este obligatorie însoțirea termenului ”diamant” de unul care să clarifice proveniența acestuia – ”diamant sintetic”, ”diamant creat în laborator” -.

Au urmat apoi la începutul acestei primăveri avertismente publice ale FTC către opt companii vânzătoare de diamante produse în laborator care utilizau tehnici de marketing care induc în eroare consumatorii prin utilizarea termenului ”diamant natural”.

În fine, ieri, DPA a dat publicității un studiu realizat de către Trucost, o divizie a S&P Global, care vine să dezmintă câteva dintre argumentele invocate până acum de producătorii de diamante de laborator, o industrie care, spune studiul, însumează peste 16 miliarde de dolari în beneficii socioeconomice nete. Iar în cifre desfășurate în graficul de mai jos prezintă beneficiile acestei industrii.

Rezultate studiu DPA
Diamante naturale vs. diamantele create în laborator. Rezultatele studiului realizat de Diamonds Producers Association.

Concluzii.

Un lucru este cert. Lupta pentru câștigarea clientului final o va da marketingul. Și vom asista pe viitor, cu siguranță, la campanii De Beers care vor scoate în evidență legătura unică între diamantul natural și originea noastră, aspectele emoționale, pe când producătorii de diamante de laborator vor profita de schimbările climetice pentru a promova diamante prietenoase cu mediul.

Și la fel de cert este faptul că autoritățile din toate țările consumatoare de diamante trebuie să ia măsuri pentru delimitarea clară între cele două tipuri de diamante, să se asigure că informarea clientului este corectă din ambele părți, iar acesta poate decide în consecință.

Rămâne totuși întrebarea – ați opta pentru un diamant natural creat în laborator în detrimentul unuia extras din mină?

Sursa foto: https://diamondproducers.com/

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.