Bijuterie românească în Australia.

Spectacol de bijuterie românească în Australia, organizat de către Ambasada României cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Va fi o expoziție despre una dintre cele mai provocatoare dintre laturile bijuteriei: prelucrarea manuală a metalelor prețioase pure în bijuterii unicat.

 

În linii foarte generale, bijuteria din metale prețioase, din aur spre exemplu, așa cum o vedem în vitrinele magazinelor din lumea întreagă, ne este prezentată în aur de 14 karate. În 18 karate, în 9  sau 10 karate în multe dintre țările nordice sau 22 de karate în țările  arabe și India. Ce înseamnă asta? Aurul în starea sa pură are 24 de karate – puritate 1000‰. Mă rog, noțiunea este abstractă, aurul pur utilizat în bijuterie și investiții este de puritate 999‰.

Spre exemplu, spunem despre o bijuterie de 18 karate că are o puritate de 750%. Asta înseamnă că diferența dintre 750 și 999% este completată de diferite elemente de aliere. Principalul scop al acestor elemente de aliere îl reprezintă scăderea prețului bijuteriei la raft. Un alt argument pentru combinarea aurului pur cu alte metale îl reprezintă și posibilitatea schimbării cromatice a metalului ori creșterea rezistenței aliajului.

Aurul pur, cel de 999‰ este extrem de maleabil. Dar asta nu îl face musai ușor de transpus în bijuterie. Deoarece prelucrarea manuală a acestuia necesită multă migală. O știe cel mai bine Victoria Geutskens, artistă româncă care creează la Alba Iulia bijuterii unicat din metale prețioase pure.

Victoriei Geutskens
Victoriei Geutskens

Victoria Geutskens va fi protagonista expoziției de bijuterie românească în Australia. Manifestarea va fi organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie de către Ambasada României la Canberra.

În avanpremieră, Consiliul Județean Alba, alături de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, organizează în cadrul Muzeului partener un preview al acesteia. De astăzi și până poimâine, dacă drumurile vă duc în orașul Marii Uniri, și iubiți bijuteria autentică, nu ratați acest spectacol de culoare și îndemânare.

 

Sursa foto: Cosmin Szekely‎

C.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *